Janta monobloc și janta detașabilă

Jante Monobloc

Jante Monobloc

Vrei să schimbi jantele vehiculului tău? Dacă nu știi exact ce să alegi, atunci e bine să afli câteva detalii despre tipurile de jante (monobloc sau amovibile) și procesele de fabricație.

Care sunt diferențele între jantele monobloc și cele detașabile?

Jantele sunt elemente importante ale autoturismului tău. Acestea permit îmbunătățirea aspectului estetic și al designului vehiculului. Puțini oameni știu dacă jantele lor sunt monobloc sau detașabile. De aceea, e bine să știți că jantele pot fi modelate dintr-o singură piesă – adică janta monobloc sau pot fi compuse dintr-un ansamblu de mai multe componente – janta detașabilă. Pe o jantă detașabilă găsim, de exemplu: partea centrală, cercul jantei și flanșa.

Janta detașabilă este realizată folosind diferite metode. Partea centrală poate fi turnată sau forjată Cercul jantei poate fi realizat dintr-un disc de aluminiu sau magneziu.

Avantajul jantei de demontare este că poate fi adaptat foarte precis la autovehicul sau dedicat pentru o anumită utilizare. Acesta este cazul mașinilor de curse de exemplu. Acest tip de jantă extremă trebuie să permită o mai mare flexibilitate de adaptare și este potrivit pentru vehicule cu dimensiuni neobișnuite sau pentru cele destinate curselor de mașini.

Care sunt diferitele procese de fabricare a jantelor?

Jante Monobloc

Turnarea unei jante monobloc se realizează turnând aluminiu lichid într-o matriță specifică. Fabricarea unei jante de calitate necesită abilitați și tehnologii specifice.

Jante Monobloc

Turnarea gravitațională

Turnarea prin gravitație este procesul de bază pentru turnarea unei forme. Gravitația va fi folosită pentru umplerea matriței. Avantajul principal al acestei metode este costul său redus. Producătorul care încearcă să producă jante cu un design elaborat fără să se gândească la greutate folosește această metodă.

Densitatea aluminiului nu este la fel de mare că în alte metode, iar asta se datorează gravitației. Acest tip de jante are nevoie de o masă mai mare pentru a satisface cerințele de rezistență.

Turnare la presiune joasă

Turnarea la presiune joasă folosește fenomenul de presiune joasă pentru a expulza mai rapid aluminiul în matriță. Deversarea de aluminiu este de 4 ori mai rapidă decât prin tehnică gravitațională. Prin urmare, densitatea aluminiului este mai mare, ceea ce îmbunătățește proprietățile materialului.

Costul de producție este mai mare decât cel utilizat la turnarea prin gravitație. Această este în prezent metodă de producție de referință pentru jante din aluminiu. Unii producători folosesc presiuni mai mari pentru a reduce greutatea jantei și pentru a consolida structura, evident că și costurile finale sunt mai mari.

Echilibrul dintre greutate și rezistență este într-adevăr apreciat de producătorii de mașini.

Tehnologia de strunjire în flux sau fluajul

Metodă de fluaj sau de formare a fluxului se bazează pe presiune scăzută. Există, în plus, un tratament specific: o rotație a modelului de bază și o încălzire a părții exterioare a modelului. În acest timp, rolele de ghidare apasă pe partea de pe cercul jantei și o întind în lungime.

Combinate între ele, căldura, presiunea și rotația fac posibilă obținerea unui cerc de rezistență asemănător unei jante forjate, făcând o economie substanțială.

Producătorul italian OZ a folosit această tehnologie pentru dezvoltarea jantelor pentru F1 de mai mulți ani. Janta de înlocuire Formulă HLT este unul dintre cele mai importante exemple de jante produse prin formarea în flux. Tehnologia HLT este o tehnologie exclusivă folosită de OZ, tehnică rămâne secretă în prezent.

Jante forjate

Este o metodă elitistă. Acest tip de janta este destinat mașinilor de lux sau de competiție. Janta forjată este creată dintr-un bloc de aluminiu. Acest bloc este lucrat la presiune foarte mare. Rezultatul: datorită densității incredibile a materialului, janta este foarte ușoară și foarte rezistentă.

Costurile sunt exorbitante, fie din punct de vedere al manoperei, utilajelor sau tehnologiei folosite.

Jante detașabile

Metodă de fabricație a unei jante detașabile este echivalentă. Singură diferență constă în fabricarea pieselor, care se realizează separat. Pentru rest se combină procesele precum și materialele.

👇Vrei să afli mai multe? 👇

Vezi și

Trepidații mașină

Trepidații ale mașinii în mers – ce probleme ascund?

Una dintre cele mai frecvente simptome ale mașinii cu care se confruntă șoferii este vibrația în mers. Apare dintr-o dată și poate ascunde o mulțime de probleme. Este recomandat să mergi la service imediat ce ai identificat acest semnal pentru că poate ascunde o problemă minoră sau una gravă ce îți poate pune siguranța în pericol. Iată care sunt cele mai comune cauze ale trepidațiilor pe care le poți simți la condus!

Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
Call Now Button