Serviciul de îndreptat jante

Reparații Jante

O operațiune solicitată destul de des anual în atelierele auto: serviciul de îndreptat și reparații jante. Cererea apare din partea șoferilor care, dintr-un motiv sau altul, constată că jantele mașinii pe care o conduc au suferit un șoc în urma căruia au fost strâmbate sau deformate și astfel, se impune, intervenția unui specialist capabil să le readucă la forma lor originală.

Jantele pot suferi destul de ușor tot felul de deformări sau zgârieturi, având în vedere că drumurile din țară – la fel ca unele din țările vecine – prezintă în majoritatea cazurilor diverse obstacole pe carosabil. Că este vorba despre o groapă observată prea târziu sau despre drumuri cu șanțuri sau borduri ridicate, riscurile de mici accidente și evenimente minore există la tot pasul. Însă și fluctuațiile de temperatură pot afecta jantele, astfel că s-ar putea ca operațiunea de îndreptat jante să fie necesară mai des decât s-ar anticipa.

Cu toate că deseori îndoiturile nu sunt foarte serioase, ci mai degrabă superficiale în limite normale, doar de natură cosmetică, se întâmplă ca unele denivelări/deformări să contribuie la pierderea aerului din anvelopă și să influențeze etanșarea roții pe cauciuc. Așa se face că, rezolvarea unor astfel de probleme, chiar dacă aparent neînsemnate, nu trebuie amânată. Asta și pentru că perioada de așteptare devine direct proporțională cu investiția financiară, căci dacă problema este neglijată, se reduce durata de viață a anvelopelor (cauzată de uzura neuniformă a cauciucurilor și a deficiențelor de aliniere a pneurilor, a dezechilibrării lor – necondiționat de faptul că sunt pe muchia interioară sau pe cea exterioară).

Reparații Jante – Serviciul de îndreptat jante se realizează cu o mașină specială de rectificare, dar abia după o constatare este făcută în cadrul unei vulcanizări; operațiunea se adaptează în funcție de materialul jantei – poate fi de tablă, din aluminiu, din oțel sau din aliaj. În principiu, tu îți poți da seama când și dacă trebuie să programezi o vizită la un service auto. Asta se întâmplă atunci când efectiv observi o strâmbătură sau o zonă bombată în peretele lateral al anvelopei, când simți că volanul tremură destul de urât la condus, dacă ai probleme cu manevrabilitatea sau când se aude un zgomot neplăcut în timpul șofatului.

Și totuși, atât cât poți controla tu, există câteva lucruri pe care le poți face ca să previi o solicitare de îndreptat jante. Mai jos iți prezentăm câteva sfaturi de întreținere a jantelor pentru a le păstra mai protejate de-a lungul timpului și pentru a le prelungi durata de folosire până la înlocuire sau reparații ulterioare.

Sfaturi de întreținere și curățare jante auto

  • Învață să șofezi cu prudență

Unul dintre aspectele neglijate – fără intenție și inconștient – de cei mai mulți șoferi este faptul că viteza nu se adaptează la drumurile pe care se circulă (comunale, județene, naționale). Uneori, și condițiile de drum sau particularitățile meteorologice care influențează traficul sunt ignorate, iar acest lucru poate conduce la mici accidentări. Așadar, prudența preîntâmpină eventuale probleme de circulație sau de ordin estetic.

  • Evită să faci intervenții neautorizate

Atunci când constați că janta s-a deformat și nu mai are forma perfectă pe care a avut-o la început, nu te grăbi să repari singur problema sau să ceri ajutorul unui prieten despre care crezi tu că s-ar pricepe. Indiferent de ce citești pe internet sau ce înveți online, atunci când vine vorba despre îndreptat jante, doar intervenția unui tehnician calificat face diferența dintre lucrul bine făcut și o improvizație de calitate îndoielnică.

  • Verifică periodic aspectul jantelor

Uneori, nu este vorba doar despre factori mecanici care le strică, astfel că jantele pot fi afectate și de elemente „interne”, ceea ce înseamnă că acestea pot oxida și asta le poate face să aibă un aspect neplăcut ca și cum ar arăta neîngrijite. Dacă în ecuație intervine și murdăria, petele de grăsime, aglomerările de pietriș și urmele de gudron, atunci tabloul este complet pentru o uzură sigură. În ideea de a reduce posibilitatea ca jantele să aibă un aspect murdar sau învechit, efecturează verificarea constantă a acestora.

  • Curăță mereu jantele și fă-o conform indicațiilor

Ca să speli jantele mașinii, trece pe listă soluții speciale de curățare, unele ce se aplică exclusiv pe elementele detașabile. Înainte de orice, ai nevoie să faci o clătire, iar abia apoi poți începe cu operațiunea de înlăturare a impurităților. Îți vor trebui produse cu acțiune puternică și capabile să îndepărteze petele și grăsimea. La achiziția detergenților, ai în vedere să specifici că soluțiile se cumpără pentru jante și neapărat menționează materialul din care sunt confecționate. La fel de utile s-ar putea dovedi și o perie, un burete, o lavetă din micro fibre sau un șmirghel fin, în principiu o cârpă moale care să nu zgârie suprafața; clătirea se face cu apă călduță și ștergerea cu cârpe uscate.

Totodată, ține cont că orice soluție ai aplica pe jante, să nu o faci niciodată când sunt încă fierbinți sau încinse de la drum. Și nu te grăbi – lasă substanța aplicată să acționeze ca să se obțină un efect mai frumos. Nu uita să porți mănuși de protecție dacă faci operațiunea acasă. În principiu, ideal ar fi ca o curățare a jantelor să se realizeze cu o frecvență cel puțin lunară.

  • O polișare în plus nu dăunează niciodată

Reparații Jante – După ce ai curățat jantele și acestea s-au uscat, te poți orienta și către efectuarea procedeului de polișare ca să le redai strălucirea. Nu este nimic complicat, dar cere timp și răbdare. Se recomandă folosirea de paste omologate cu nivelul de abraziune scăzut. Aceste soluții de lustruit se întind uniform pe zona dorită și se distribuie prin aplicare fermă și frecare cu o cârpă fină – se începe cu porțiuni mici, pe rând, fără grabă la ștergere. Din aceeași categorie, adică de înfrumusețare a jantelor, se mai pot enumera procedeele de vopsire sau de ceruire la sigilare.

  • Protejează jantele cu soluții dedicate

Pe piață există și soluții de protecție care, odată aplicate, acționează ca un strat special din nanoparticule pentru îngrijire. Astfel de agenți de acoperire se aplică cu scopul de a se forma un strat suficient de dur cu cristale și alte componente menite să ferească materialul jantelor de diverse depuneri corozive (praful de pe carosabil sau cel de pe plăcuțele de frână). Acestea acționează și ca protecție în cazul vopselei sau ca lac și apără împotriva zgârieturilor, radiațiilor ultraviolete sau produselor chimice cu componente agresive.

  • Depozitează anvelopele corect și fără compromisuri

Odată cu schimbarea anotimpurilor, se schimbă și anvelopele de iarnă-vară și vară-iarnă. Există o întreagă discuție pe această temă, astfel că devine destul de complicat să alegi unde să faci depozitarea acestora pentru a le păstra în condiții optime. Cert este că, dacă roțile mașinii sunt păstrate corespunzător, atunci și jantele sunt protejate de umiditate, de temperaturi scăzute sau prea ridicate și când le vei monta, ar trebui să arate ca noi dacă s-a procedat conform normelor de păstrare.

Chiar dacă regulile de îngrijire și întreținere jante sunt clare, în cazul în care totuși ai nevoie de un service auto pentru îndreptat și reparații jante, o soluție de luat în considerare în Brașov este service-ul AutoChelu. La service@autochelu.ro sau la 0761.677.707 afli tot ce te-ar putea interesa: costuri, proceduri, durată, programare și tot ce ține despre îndreptat și roluit jante la vulcanizare.

👇Vreau să-mi îndrept jantele 👇

Vezi și

Trepidații mașină

Trepidații ale mașinii în mers – ce probleme ascund?

Una dintre cele mai frecvente simptome ale mașinii cu care se confruntă șoferii este vibrația în mers. Apare dintr-o dată și poate ascunde o mulțime de probleme. Este recomandat să mergi la service imediat ce ai identificat acest semnal pentru că poate ascunde o problemă minoră sau una gravă ce îți poate pune siguranța în pericol. Iată care sunt cele mai comune cauze ale trepidațiilor pe care le poți simți la condus!

Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
Call Now Button