Alegerea jantelor din aluminiu – factori de luat în considerare

Alegerea jantelor din aluminiu

Alegerea jantelor din aluminiu

Jantele din aliaj sau din aluminiu au câștigat mult teren în fața jantelor din oțel pentru că sunt mai rezistente și pot oferi o estetică cu adevărat spectaculoasă mașinii tale. Acest tip de jante reprezintă cea mai bună alegere atunci când vine vorba de performanțe ridicate și de un design inedit. Este adevărat faptul că jantele din aliaj sunt mai scumpe, însă dacă te hotărăști să investești în ele, te vei bucura de o mașină cu un look modern foarte mult timp. Orice mică problemă a jantelor se rezolvă prin procesul de recondiționare jante aluminiu, care include roluire jante, deci nu trebuie să le schimbi la prima zgârietură sau deformare. Revenind la subiectul principal al acestui articol, să vedem care sunt factorii care trebuie luați în considerare în momentul în care alegi jantele potrivite pentru mașina ta!

Diametrul jantei

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te asiguri că diametrul jantei se potrivește mașinii tale (jantele au un diametru cuprins între 8 – 38 inch). Știm că majoritatea șoferilor sunt tentați să opteze pentru jante cu un diametru mai mare pentru că arată mult mai bine, însă trebuie să iei în considerare faptul că un diametru prea mare afectează parametrii tehnici și performanța mașinii. Poți opta pentru jante cu un diametru mai mare doar dacă înlocuiești și anvelopele cu unele care au garda mai mică la sol.

Lățimea interioară

Lățimea interioară este un alt criteriu la care trebuie să fii atent atunci când alegi jantele – aceasta reprezintă suprafața pe care este așezată anvelopa (lățimea anvelopelor va fi ulterior calculată în funcție de lățimea jantei).

Cocoașa jantei

Cocoașa sau umărul jantei se referă la un anumit tip de îndoire al jantei – există cocoașă, cocoașă dublă, cocoașă plată, cocoașă plată dublă, cocoașă combinată, cocoașă extinsă sau cocoașă extinsă 2+, fiecare tip de îndoire având un anumit cod.

Diametrul găurii centrale

Gaura centrală este responsabilă cu așezarea cât mai bună a jantei pe fuzetă. În cazul jantelor din aluminiu de tip aftermarket, diametrul este mai mare, deci jantele sunt potrivite pentru mai multe tipuri de mașini.

PCD (Pitch circle diameter)

PCD reprezintă diametrul cercului imaginar care unește toate prezoanele roții.

ET sau factorul de echilibru

Factorul de echilibru este stabilit de către producător în cazul jantelor originale, iar în cazul jantelor de tip aftermarket sunt permise anumite diferențe de 1.5 cm către exteriorul mașinii. ET, offset sau factorul de echilibru indică deci cum va arăta janta pe mașină și cât de mult este ea ieșită în exterior. De ce este important să cunoști acest amănunt? Pentru că există situații în care jantele pot să atingă elementele interioare ale caroseriei dacă nu sunt alese corespunzător. Deși este un factor mai puțin cunoscut (majoritatea șoferilor se opresc la dimensiune și aspect estetic), acest ET este unul dintre cele mai importante criterii pe care ar trebui să le iei în considerare.
În concluzie, jantele din aluminiu sunt mult mai aspectuoase, mai ușor de întreținut (cu ajutorul serviciilor de recondiționare jante aluminiu), dar aduc și un plus la performanța mașinii. Spre exemplu, jantele din aluminiu sunt mai ușoare și ajută la o accelerare și frânare mai rapidă a mașinii. Ca să te bucuri cât mai mult timp de ele, trebuie să le alegi în funcție de mașina ta, iar asta înseamnă să iei în considerare toți factorii amintiți în articol. Nu ezita să apelezi la echipa de specialiști AutoChelu dacă crezi că ceva nu îți este neclar și să faci în final din alegerea jantelor din aluminiu un atu!

👇Vreau să-mi îndrept jantele 👇

Vezi și

Trepidații mașină

Trepidații ale mașinii în mers – ce probleme ascund?

Una dintre cele mai frecvente simptome ale mașinii cu care se confruntă șoferii este vibrația în mers. Apare dintr-o dată și poate ascunde o mulțime de probleme. Este recomandat să mergi la service imediat ce ai identificat acest semnal pentru că poate ascunde o problemă minoră sau una gravă ce îți poate pune siguranța în pericol. Iată care sunt cele mai comune cauze ale trepidațiilor pe care le poți simți la condus!

Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
Call Now Button