Deformarea jantelor – cauze și soluții

Îndreptat jante tablă

îndreptat jante tablă

Jantele au avut dintotdeauna un rol estetic, însă ele pot contribui considerabil la calitatea și siguranța șofatului, tocmai din acest motiv trebuie alese cu grijă și întreținute corespunzător. Spre exemplu, știai că jantele îmbunătățesc performanța unei mașini? Dacă jantele sunt mai ușoare, mașina va vira mai rapid. Jantele au capacitatea și de a crește durata de viață a sistemului de frânare dacă permit o bună aerisire. Să nu mai vorbim de faptul că te ajută să economisești bani prin scăderea consumului de carburant.

Există multe criterii în funcție de care putem împărți jantele, însă ne vom opri pentru început asupra materialului din care acestea sunt fabricate. Din acest punct de vedere, vorbim despre jante din oțel și jante din aliaj.

  • Jantele din oțel sau din tablă sunt mai ieftine decât cele din aliaj, dar și mai ușor de reparat – procesul de îndreptat jante tablă durează maxim 10 minute. Aceste jante sunt mai grele și te pot încetini pe durata verii, însă în sezonul rece ajută la accelerarea pe zonele umede sau pline de gheață. Mulți conducători auto își aleg jantele mașinii în funcție de aspectul estetic, iar din acest punct de vedere, jantele de oțel nu au un design chiar atât de atractiv, însă trebuie să ai în vedere faptul că aspectul lor poate fi îmbunătățit cu ajutorul unor capace. Deci, principalele avantaje ale jantelor din oțel sunt: prețul mic (materialele din care sunt fabricate sunt mai ieftine și procesul de reparație nu este atât de complex), iar timpul necesar serviciului de îndreptat jante tablă este redus.
  • Jantele din aliaj sunt preferate de majoritatea șoferilor pentru că au un design atractiv și asigură performanțe mai bune mașinii. Sunt fabricate dintr-o combinație de materiale ușoare, cum ar fi aluminiu, nichel și magneziu. Greutatea mai mică a jantelor ajută la îmbunătățirea timpilor de accelerare și la manevrabilitatea mașinii. Unii specialiști susțin că jantele de aliaj pot să reducă și consumul de carburant. Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestui tip de jante este rezistența – se deformează mult mai greu decât jantele din oțel, însă dacă ai nevoie de servicii rapide de roluit jante, ar trebui să știi că durează până la o oră să ai jante „noi”, în funcție de zona și de gradul de avariere. Jantele din aliaj au și ele un dezavantaj, iar acesta este predispoziția la zgârieturi.

În afară de materialul din care au fost fabricate, jantele mai pot fi împărțite în categorii în funcție de lățimea interioară, de profil, diametru, număr de prezoane, PCD – pirch circle diameter, cocoașă sau ET. Toate acestea sunt și criterii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi jantele potrivite pentru mașina ta. Jantele potrivite îți vor aduce o performanță mai mare, dar și o calitate ridicată a călătoriei și, bineînțeles, siguranță. Ca să te bucuri de această performanță a jantelor, trebuie să te asiguri că ele sunt întotdeauna în cea mai bună stare, iar asta înseamnă că, în momentul în care vezi că o jantă s-a deformat, mergi la un service auto pentru roluire jante.

Cauze ale deformării jantelor

Există mai multe cauze ale deformării jantelor, însă cea mai frecventă cauză este drumul cu gropi. Din păcate, în România, suntem deseori nevoiți să circulăm pe astfel de drumuri cu gropi care își lasă amprenta asupra jantelor mașinii. Oricât de mult ne-am dori să evităm gropile, uneori este imposibil și așa ajungem să apelăm la serviciile de roluit jante oțel sau îndreptat jante aliaj. Gropile minore din carosabil pot provoca daune semnificative ale jantei, chiar și la viteze mici. Îndoirea jantei poate afecta manevrabilitatea și performanța vehiculului, deci dacă observi orice fel de daună, chiar și una nesemnificativă (așa cum mulți șoferi au impresia), nu ezita să apelezi la un service auto, măcar pentru o constatare. Pentru minimizarea deteriorării jantei, evită gropile pe cât posibil. Iar dacă este absolut imposibil, încearcă să nu frânezi în dreptul gropii – întoarcerea roților și frânarea târzie poate pune o presiune suplimentară asupra anvelopelor, roților și suspensiei, înrăutățind situația la nivelul jantelor.

O altă cauză comună a deformării jantelor este lovirea unei borduri. Cel mai probabil ai fost în situația în care ai abordat în mod brusc o curbă, ai lovit o bordură și ai deteriorat o jantă. Poți observa zgârieturi fine, fisuri vizibile sau chiar deformări ale jantei în urma unei astfel de manevre. În astfel de situații, se recomandă vizita la service cât mai repede, înainte de a decide să cumperi alte jante. Serviciile de îndreptare jante aluminiu sau roluit jante tablă sunt mult mai ieftine decât achiziționarea unor jante noi.

Uneori, deformarea jantelor nu este atât de vizibilă, însă în timp, deteriorarea afectează performanța mașinii. Așa că, ar fi bine să cunoști și să identifici de la bun început semnele deteriorării jantelor. Te putem ajuta cu servicii de îndreptat jante tablă, aliaj sau aluminiu.

Semne ale deformării jantelor

Uneori, deteriorările jantelor sunt vizibile, alteori nu. În orice caz, mașina ta îți va transmite mai multe semnale că ceva nu este în regulă, iar sfatul nostru este să nu le ignori. Nu se va aprinde un beculeț în bordul mașinii care te anunță că janta ta a fost deteriorată, însă, cu siguranță, vei simți cum scade performanța și calitatea condusului.

Unul dintre cele mai comune semne ale deteriorării jantei este vibrația volanului. Această vibrație poate fi atât de subtilă încât va fi trecută cu vederea de către șofer. În unele situații, vei simți și o diferență de rulare – atunci când janta este îndoită sau deteriorată, va face ca anvelopa să nu mai aibă un contact uniform cu suprafața drumului. Dacă simți vibrația în volan, cel mai probabil, una din jantele din față este deteriorată, iar dacă o simți în scaun sau în spatele vehiculului, janta din spate are probleme.

Pierderea presiunii din anvelope este un alt semn al deteriorării jantei. Între jantă și anvelopă se formează un spațiu vid, iar în momentul în care janta este îndoită sau deteriorată, această etanșare dispare, efectul imediat fiind pierderea presiunii din anvelope. Dacă ai periodic senzația că anvelopa este moale și trebuie să vizitezi pompa de aer mult mai frecvent, ar fi bine să mergi la un service auto pentru o constatare – cel mai probabil, janta a fost deteriorată și tu nu ai observat acest lucru. Uneori, o jantă deteriorată mai poate afecta frânarea. Asta nu înseamnă că vei rămâne fără frâne, însă vei observa în momentul în care trebuie să frânezi brusc faptul că mașina nu mai are aceeași putere. Unii șoferi susțin că atunci când s-au confruntat cu o deteriorare a jantei, au simțit că nu mai pot controla mașina la fel de bine ca înainte.

Dacă obișnuiești să conduci mult, cu siguranță vei observa imediat o schimbare în performanța mașinii tale. Iar acum vei ști să iei în calcul și faptul că este posibil ca janta să fi suferit vreo deteriorare și să aibă nevoie de servicii de roluit jante.

Roluirea jantelor – soluția ideală

Am tot menționat serviciile de roluire jante, dar vom vorbi și despre ce presupun aceste servicii și de ce reprezintă soluția ideală pentru jantele deformate. Roluirea este o procedură de îndreptare a jantelor pentru a preveni distrugerea altor componente ale mașinii. Dacă nu ai fost până acum la un service auto pentru a îndrepta o jantă, vom descrie noi acest proces. Există un echipament performant menit să îndrepte jante; această dotare este regăsită doar în service-urile auto specializate și are rolul de a asigura repararea jantei într-un timp mai scurt, la standarde înalte. Practic, janta este montată pe acest utilaj care îndreaptă zona afectată cu ajutorul unei role și a unei prese hidraulice. Procesul de îndreptare jante tablă durează în jur de 8 -10 minute, iar dacă ai nevoie de roluit jante aliaj, vei aștepta maxim o oră. Roluirea jantelor te scapă de o investiție inutilă – de ce să cheltui bani pe jante noi când poți apela la un service auto specializat în roluit jante Brașov sau orice alt oraș.

Mai sunt șoferi care nici nu se gândesc să meargă la un service pentru roluit jante, considerând că pot circula și așa, fără probleme. Pe termen lung însă, performanța mașinii va fi grav afectată – jantele îndoite sau strâmbe duc la uzura neuniformă a roților și, în cele din urmă, la afectarea sistemului de direcție. Roluirea jantelor este nu doar o soluție ideală din punct de vedere al costurilor, ci și o necesitate. Este important însă și să găsești profesioniști care știu cum să se ocupe de jantele deformate și service-uri auto care lucrează cu echipamente moderne.

Concluzii

România este o țară recunoscută pentru condiția precară a drumurilor. Oricât de bun șofer ai fi, tot vei da peste un drum cu denivelări care îți poate deteriora jantele. Important este să recunoști semnele deteriorării jantelor, să cunoști pericolele la care îți expui mașina dacă nu rezolvi problema cât mai repede și să știi că există și alternative la ideea cumpărării de jante noi, iar aceasta poartă numele de roluire jante. Există service-uri auto care oferă servicii de roluit jante Brașov și în restul orașelor din țară. Important este să găsești cei mai buni specialiști care să se ocupe de jantele deformate ale mașinii tale și să readucă performanța de care dădea dovadă inițial. Nu uita că jantele deteriorate reprezintă un adevărat pericol! Problema nu trece de la sine, jantele nu se îndreaptă dacă circulăm ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Așa că, dacă ai nimerit o groapă mai mare, dacă simți că volanul a început să vibreze sau presiunea din anvelope scade din ce în ce mai des, programează o vizită la un service pentru îndreptat jante tablă, aliaj sau aluminiu!

👇Vreau să-mi repar jantele 👇

Vezi și

Trepidații mașină

Trepidații ale mașinii în mers – ce probleme ascund?

Una dintre cele mai frecvente simptome ale mașinii cu care se confruntă șoferii este vibrația în mers. Apare dintr-o dată și poate ascunde o mulțime de probleme. Este recomandat să mergi la service imediat ce ai identificat acest semnal pentru că poate ascunde o problemă minoră sau una gravă ce îți poate pune siguranța în pericol. Iată care sunt cele mai comune cauze ale trepidațiilor pe care le poți simți la condus!

Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
Call Now Button